Projecten

Mijn eigen Mail-server

Een eigen mail-server, waarom in godsnaam terwijl je bij allerlei hosting-partijen zelf zo eenvoudig een mailbox aan kunt maken, met het grootste gemak een gmail of hotmail adres hebt en bij iedere provider zitten meestal meerdere mailboxen inbegrepen.

Heel simpel. Ik heb mijn eigen identiteit en ik beheer deze voor mij en mijn familie. 

Eerst maakte ik gebruik van de mailboxen bij XS4ALL, ik maakte daar een mailbox aan en liet de mail forwarden naar die mailbox. In zowel de webmail als in programma's stelde ik het antwoordadres in op dat van mij. Maar enige tijd geleden kon je geen alternatief mail-adres meer kiezen vanuit de webmail, het adres van de mailbox werd meegestuurd.

Na lang zoeken / nadenken / proberen / filosoferen etc, ben ik tot een besluit gekomen. Een eigen mailserver inrichten en beheren. 

Kostentechnisch zitten daar heel veel aspecten aan. Ga je naar een hosting-partij, biedt een hosting-partij iets kant en klaar's aan, of onderhoud je zelf de hardware. En wat voor hardware. 

Ik stel de volgende eisen : 

Na heel veel onderzoek ben ik uitgekomen op self-hosting, een oudere NUC met een grote SSD (500 GB) erin en voldoende werkgeheugen (8 GB). De NUC gebruikt 10-15 Watt per uur. Dit zou neerkomen op ongeveer 26 euro aan stroom per jaar. Dan hou ik 94,- per jaar over aan afschrijving voor de hardware. Deze 2e hands NUC die ik nu gebruik was een gift maar zou met deze hardware in 2e hands staat een 250 euro hebben gekost. Ik verwacht hem 3 jaar te kunnen gebruiken dus snoept deze NUC in feite 83 euro per jaar op van mijn budget dus hou ik 11 euro over per jaar. De overgebleven euro spendeer ik dan als 'huur' aan mijn internetverbinding. Voor 10 euro per maand ben ik geen hoster tegengekomen die mij hetzelfde kan bieden, een mail-server met zo'n 20 identiteiten en 24/7 beschikbaar. 

Qua software ben ik uitgekomen op een linux-distributie met MODOBOA als mail-client, deze is gratis en wordt goed beoordeeld. De installatie loopt heel netjes, maar er zijn toch wat haken en ogen, welke ik hieronder ga beschrijven. Daarnaast ga je hier ook informatie vinden over hoe verder om te gaan met Modoboa. 

Modoboa - Installatie

Voor installatie is een Linux-distributie vereist. Ik heb gekozen voor Ubuntu Server.

Er zijn veel beschrijvingen hoe je zo'n OS kunt installeren, ik heb gekozen voor een core-versie, installatie gaat via een USB-stick met de software erop. Ik heb scherm. muis en toetsenbord gebruikt tijdens installatie, een headless install is mogelijk als je een answer file gebruikt, dat heb ik niet gedaan. Noteer goed je gebruikersnaam en wachtwoord, deze heb je nodig om in te kunnen loggen op het systeem zonder dat je een monitor & toetsenbord hebt aangesloten. 

Nadat Ubuntu geïnstalleerd is als OS, werk deze volledig bij via een reeks van de volgende commando's.

Deze vier commando's ga je ook gebruiken in het wekelijks & maandelijks onderhoud van de server !.

Modoboa - Onderhoud

Er zijn twee soorten onderhoud vereist aan de server, dat van de server en dat van de software.

Regulier server onderhoud en het Modoboa-onderhoud. Het reguliere server-onderhoud is de server controleren op updates en deze dan bijwerken. Jouw mailserver is namelijk zeer gewild voor kwaadwillende personen. 

Zorg ervoor dat je wekelijks inlogt op de server via de console-prompt. Een enkele keer krijg je de prompt dat er updates staan, voer deze uit. krijg je geen prompt, dan voer je sudo apt update en sudo apt upgrade uit. Eén keer per maand vervang je die laatste door  sudo opt full-upgrade. Zo heeft het systeem ALTIJD de meest recente updates. Herstart na afloop je server met sudo reboot.

Onderhoud aan Modoboa gaat voor een groot deel via de web-browser, log in met je admin account en controleer de verschillende onderdelen of deze allemaal nog in orde zijn. Kijk naar de hoeveelheid spam, controleer je catch-all mailboxen en zie of de SPF, DMARC & DKIM records nog up to date zijn voor jouw domein(en). En check of er een nieuwe versie is voor een van de gebruikte onderdelen. 

Per onderdeel gelden andere regels voor het bijwerken, maar ze hebben allemaal de overeenkomst dat dit via de server-console moet lopen.